Fotosafari Oeganda

Een prachtige fotoreis dwars door de ‘Parel van Afrika’ Oeganda. Vijf verschillende parken met vijf verschillende ecosystemen. Van eindeloze savannes tot ondoordringbare regenwouden, Oeganda heeft het allemaal.

Oeganda is een relatief nieuwe bestemming ten opzichte van de bekendere bestemmingen als buurlanden Kenia en Tanzania. Toerisme is in het land nog volop in ontwikkeling waardoor het nog lekker rustig is in de wildparken. Voorbeeld hiervan is het Kidepo Valley NP, een nog relatief onbekend park in het Noorden van Oeganda dat iedere dag maar door een handjevol auto’s wordt bezocht. Kortom de perfecte keuze voor een onvergetelijke fotoreis.

De bedoeling van de fotoreis is dat we in de eerste plaats genieten van al het moois wat Oeganda te bieden heeft. Natuurlijk horen hier mooie plaatjes bij zo dat we deze onvergetelijke reis keer op keer kunnen herbeleven. We zijn tijdens de reis met mede fotografen waardoor we de kans hebben veel van elkaar leren tijdens de trip, zodat we niet alleen met mooie plaatjes thuiskomen maar ook met een hoop nieuwe kennis. Voor fotografen van alle ordes heeft Oeganda wat te bieden, de landschapsfotografen maken de mooiste plaatjes van de glooiende savannes van de Narus vallei in Kidepo Valley, de macro liefhebbers schieten prachtige close-ups van kameleons. Ook de vogelaar treft het met Oeganda als bestemming, het land kent maar liefst 1031 verschillende vogelsoorten en als je geluk hebt sta je oog in oog met de illustere shoebill stork, oftewel de schoenbekooievaar.

Tijdens de overnachtingen in de lodges slapen we in safari tenten. De lodges zijn allen gelegen aan de rand van de nationale parken. Hierdoor ben je echt één met de natuur. Er is toch niks mooiers dan vanuit de veiligheid van je tent naar de brullende leeuwen te luisteren? We verblijven op basis van volpensioen, dus we hoeven pas te stoppen met fotograferen als de zon verdwijnt. Want het gouden uurtje willen we niet missen.

Voor sommigen zal het misschien de eerste keer in Afrika zijn, maar eenmaal besmet met het Afrika virus en je komt er maar moeilijk vanaf! Ene Richard Mullin zei ooit: “The only man I envy is the man who has not yet been to Africa – for he has so much to look forward to.”

We maken er een onvergetelijk avontuur van!

Dag 1 – ziwa rhino sanctuary

Eindelijk, we zijn geland! Onze wagen voor de komende weken staat klaar, dat betekend inpakken en rijden! Na 3 á 4 uurtjes rijden komen we aan bij de ‘Ziwa Rhino Sanctuary’. De enige plek in Oeganda waar we de neushoorn kunnen spotten en dus ook de enige kans om de big five compleet te krijgen. We gaan met onze auto en een ranger op zoek naar de neushoorns om ze vervolgens te voet te benaderen. ‘Ground level shots’! Daarna uiteraard even lekker bijkomen en genieten van de dieren die rondom de guesthouse leven.

Activiteiten: Rhino Trek

Dag 2 t/m 4 – Kidepo Valley nP

Yes, nu eindelijk écht op safari. Kidepo Valley staat de komende dagen op het programma en het is een regelrechte topper. CNN plaatste het park zelfs in de top-3 van mooiste parken in Afrika. Het park kent 77 verschillende zoogdieren en maar liefst 500 vogelsoorten. Meer dan genoeg diersoorten om ons een aantal dagen goed mee te vermaken. Ook vanuit de lodge is het goed toeven, vanuit je luie stoel of het restaurant heb je een schitterend uitzicht over de uitgestrekte savannes. Kidepo Valley heeft enkele rotspartijen welke een hotspot zijn voor de lokale leeuwen. Met een beetje geluk horen we de leeuwen ’s nachts brullen vanuit onze tent!

Activiteiten: Game Drives

Fotoreis Oeganda Kidepo Valley

Dag 5 t/m 7 – Murchison Falls NP

Ons verblijf in Murchison Falls NP staat in teken van game drives. Door het delta gebied, langs de Nijl! Dus met dag en dauw uit de veren, de auto in en op avontuur. Door de aanwezigheid van veel water is er naast o.a. giraffes, olifanten, leeuwen en andere zoogdieren is het ook een uitermate geschikt park voor vogels. Zo zijn er o.a. verschillende soorten ijsvogels en bijeneters te vinden. In de Nijldelta is er ook kans om de zeldzame en bijzondere schoenbekooievaar te spotten.

Activiteiten: Game drives

Dag 8 & 9 – Kibale Forest NP

Nadat we een week lang de bush hebben ontdekt, komen we nu aan in het prachtig groene regenwoud genaamd Kibale Forest. Kibale is dé primaten hoofdstad van Oeganda. Maar liefst 13 verschillende soorten kun je hier vinden. Dit is dan ook de reden van ons bezoek. Op zoek naar de chimpanzee en andere primaten. Ook zullen we een bezoek brengen aan de ‘Bigodi Wetlands Sanctuary’. Een ecotoerisme project door de lokale bevolking. In de wetlands vind je een grote verscheidenheid aan vogels en primaten, waaronder de reuzentoerako, de lokale trots.

Ook is er de mogelijkheid om een chimpanzee trek te doen. Onder begeleiding van een gids trekken we dan het regenwoud in om onze verre familie te bezoeken.

Activiteiten: Bigodi Wetlands Sanctuary – Guided Walk
Optioneel: Chimpanzee Tracking ($200 p.p.)

Dag 10 t/m 13 – Queen Elizabeth nP

Queen Elizabeth staat bekend om zijn boomklimmende leeuwen. Deze zijn met name in de Ishasha sector van het park te spotten, laat dat nou net de plek zijn waar we ook gaan overnachten. We brengen 2 nachten door nabij de Kasenyi Plains (bekend van de NatGeo docu; Tree Climbing Lions) en vervolgens 2 nachten in het zuidelijk gelegen Ishasha, dé hotspot voor de ’tree climbing lions’.

Activiteiten: Game drives, Chimpanzee trek in de Kyambura Gorge
Optioneel: Kazinga Channel Bootcruise ($30 p.p.)

 

Dag 14 t/m 15 – Bwindi impenetrable nP

Bwindi Impenetrable NP, dé plek voor gorilla’s in Oeganda! Mocht je ooit wilde berggorilla’s willen zien, dan is dit je kans! Oog in oog met deze bijzondere dieren is een avontuur dat je nooit meer zult vergeten. Wil je liever bijkomen in de lodge of een wandeling door het regenwoud maken, dan kan dit ook. Alle opties liggen open!

Optioneel: Gorilla Trekking ($700 p.p. voor permit), Forest Walk ($70 p.p.)

 

Reisplan

Dag 1
Ziwa Rhino Sanctuary
Dag 2 t/m 4Kidepo Valley NP
Dag 5 t/m 7
Murchison Falls NP
Dag 8 & 9
Kibale Forest NP
Dag 10 t/m 13Queen Elizabeth NP
Dag 14 & 15Bwindi Impenetrable Forest NP

 

 

Waarom op avontuur met Pongo Adventures?

 • Scherpste prijs voor de beste kwaliteit.
 • We reizen in een kleine groep (max 4 gasten).
 • Eigen auto, dus we kunnen fotograferen waar en wanneer we maar willen.
 • Iedereen heeft een zitplaats aan het raam.
 • Een ruime Land Cruiser Safari Extended met pop-up roof. Zodat iedereen een goede plaats heeft om te kunnen fotograferen.
 • We gebruiken een lokale gids/chauffeur, deze kent de beste plekjes.
 • We hebben sowieso de gezelligste groep van Oeganda 😉
 • Elke dag is een nieuw avontuur.

Datum

Datum 2023 nog niet bekend.

Prijs

n.n.b.

max. 4 personen (4 plekken beschikbaar)

14 nachten, 15 dagen vol avontuur in de Afrikaanse bush!

 

Inschrijven voor de fotoreis 2023

Inclusief

 • Ontbijt, lunch en diner in de lodges (excl. drankjes)
 • Nederlandse reisleider/natuurfotograaf
 • Chauffeur
 • Entree nationale parken
 • Activiteit: Neushoorn Tracking, Bootcruise in Queen Elizabeth NP, Bigodi Wetlands Guided Walk, Kyambura Chimpanzee Trek
 • Informatiebijeenkomst voor vertrek

Exclusief

 • Vluchten (Amsterdam – Entebbe)
 • Visum (50 USD)
 • AMREF Flying Doctors ($24)
 • Drankjes
 • Fooien
 • Reisverzekering (verplicht)
 • Vaccinaties/malariapillen (zie GGD) (aanvullende verzekering dekt deze vaak)
 • Gorilla Trek permit
 • Optionele excursies (zoals aangegeven bij reisplanning)
 • Persoonlijke uitgaven